Понякога се случва да имате бизнес и да нямате достатъчно продажби.За всеки думата достатъчно има различно значение. За един това е 1000 лева, за друг 10 000, за трети – 100 000 хиляди. Зависи колко разходи имате. И също така, когато се случи да няма достатъчно продажби почти всеки втори собственик на бизнес се втурва да прави реклама в социалните мрежи и на въпроса – с какъв бюджет разполагате, отговаря – Ами с малък.

Истината е, че както когато отидете на доктор и имате признаци на заболяване, докторът ще ви зададе няколко въпроса, ще направи изследвания, ще погледне числата и тогава ще ви назначи лечение.Вие имате избор дали да го приложите или не.Да се доверите на доктора или не. Съвсем същото е и с бизнеса.

Недостатъчното продажби обикновено са симптом на нещо по-дълбоко. И затова е по-добре да се погледне на ситуацията по-конкретно, и по-специфично за вашия бизнес, да се погледнат числата и чак тогава да се каже – какви да са следващите действия.

Затова в тази статия описвам едни от най-често срещаните причини за НЕдостатъчно продажби.

Причина # 1 – Няма или недостатъчно търсене.

През 2020 година видимо се промени потребителското търсене и много бизнеси се убедиха, че само с реклами, колкото и да са добре или професионално изпълнени не може да се стимулира търсене от страна на потребителите, ако те нямат желание за това.Стана кристално ясно, че ако клиентите в момента имат други приоритети – като търсене на маски и дезинфектанти, не могат да бъдат накарани да си купят нещо, което не им е на дневен ред. Знам, че звучи обезкуражаващо, но правилото за успешен бизнес е вашият бизнес да решава проблеми или да задоволява нужди,

Препоръка за действие – Проверявайте потребителското търсене поне веднъж или два пъти годишно по-задълбочено.

Влюбете се в клиента, а не в продукта и това ще ви гарантира дългосрочен успех.

Причина # 2: Липса, лошо или недостатъчно промотиране.

В последно време доста бизнеси сами се грижат за онлайн присъствието си и се случва, че допускат груби грешки. Други пък собственици на бизнес смятат, че социалните мрежи са губене на време.

Без значение какво мисли собственикът на бизнес, негова отговорност е да бъде там където са потенциалните клиенти на бизнеса и то по начин, по който те да го забележат, харесат и да се доверят на бизнеса.

Препоръка за действие – проучете къде вашите клиенти прекарват времето си, осигурете адекватно онлайн присъствие там и измервайте резултатите – от ангажираност и запитвания

Не забравяйте, че единствената цел на онлайн маркетинга е да имате качествени запитвания, които след това да се превърнат в продажби.

На колкото повече запитвания можете и искате да отговорите с ДА, толкова повече продажби ще генерирате.

Причина # 3 – Бавна доставка

Скоростта на действие, определя колко бързо човек ще си получи продукта или услугата след като е платил парите.На колкото повече хора може да служи вашият бизнес за единица време, толкова по-успешен е той.За много бизнеси времето на доставка се е превърнали в Уникално търговско предимство, като например – доставките от пица Домино.

Ако клиентите ви имат възможност да избират между еднакво качество и цена, винаги ще изберат по-бързата доставка. Това се отнася и за бизнесите,които предлагат услуги – адвокати, счетоводители, консултанти, треньори.По-бързото действие от ваша страна много често означава и по-бързо затваряне на продажбите, по-бързо доставяне на стойност.

Препоръка за действие – дигитализирайте бизнеса си не само в привличането на клиенти, но и в начина на доставка и обслужване.

Причина # 4 – Лошо или недостатъчно качество

Недостатъчното качество е проблем не само за клиента, който веднъж се е излъгал и няма да повтори, но е е още по-голям проблем за бизнеса. Защо? Защото привличането на клиент за първи път ви струва 4-5 пъти повече от това да извършите повторна продажба на клиент, който вече е купил от вас и е доволен.Изисква се и по-малко време да го убеждавате.

Недостатъчно качество, често се получава от нереалистични очаквания на клиентите. Затова и една от най-важните задачи при бизнес комуникацията е да установите предварително реалистични очаквания. В противен случай плащате за привличане на нов клиенти и той след това никога не се връща при вас и освен това може да очаквате и че ще се оплаче поне на своите приятели и ще изрази своето негативно мнение.

Препоръка за действие – редовно искайте обратна връзка от клиентите си – доволни ли са и какво още може да подобрите.

Ако имате непостоянни продажби на вашите услуги и искате подкрепа да приложите стъпките за действие на практика в совя бизнес – запишете се за безплатна консултация онлайн тук.