В последно време все по-често се говори за продажбени фунии. Много собственици на бизнес искат да имат  такива, а други мислят, че това се отнася само за бизнесите, които продават онлайн.

Истината е, че без значение как и къде продавате, всеки бизнес има Продажбена фуния.

Без значение дали го осъзнава или не. Естествено по-работещо за бизнеса ви е, ако имате разписана Продажбената си фуния и отчитате резултатите на всеки един етап и след това ги анализирате, правите промени и действате отново.

Ето пример за продажбена фуния за магазин за дамско облекло:

  • Брой клиенти, които са влезли в магазина
  • Брой клиенти, пробвали дреха
  • Купили

Ето и начините да анализирате своите продажбени фунии, за да оптимизирате ресурсите и да получавате повече запитвания на по-добра цена.

5 начина за анализ на Продажбена фуния:

1.Чрез канали за продажба. 

Научете кои канали за продажба са най-ефективни – студени разговори, имейл бюлетини, външна реклама, конференции, уебинари и др.

2.По продукти. 

Анализирайте кои продукти се продават по-добре/по-лошо. Какъв набор от стоки е популярен, какво обикновено се купува заедно с определен продукт?

3.За настоящи клиенти. 

Тук трябва да наблюдавате как протичат втората, третата и следващите продажби.

4.За нови клиенти. 

Не забравяйте да наблюдавате как потенциалните клиенти преминават от етап към етап от момента на първия контакт до плащането за вашия продукт или услуга.

5.По региони. 

Проучете в кои региони продажбите ви са по-добри, помислете защо. Увеличете усилията си в тази посока и в същото време преразгледайте маркетинговата си стратегия в региони, където вашият продукт не се продава добре.

За повече подробности, гледайте видеото:

А ако имате отдел Продажби ще ви интересно да научите кои са най-често допусканите грешки от Ръководител Отдел Продажби, заради които губите поне 30% от печалбата си?

Изтеглете PDF файла  „5 грешки, които вашият търговски директор прави и губите 30% от печалбите си“.

Определено ще бъде полезен във всеки търговски отдел!