Ако си собственик на бизнес сигурно ще се съгласиш с мен, че без продажби и постоянен приток на клиенти бизнеса ти би фалирал. Преди да си направя продажбена фуния, имах чувството, че постоянно се занимавам с реклами, водя уебинари, ходя по семинари и нетуъркинг събития, свързвах се с хора онлайн и офлайн. И въпреки, че имах резултати и продажби това ми отнемаше твърде много време и енергия. Сякаш се въртях в един омагьосан кръг.  Затова днес ще ти споделя какво представлява продажбената фуния и защо е важно да имаш такава, ако искаш да увеличиш продажбите си.

Какво е продажбена фуния?

Най-просто казано, продажбената фуния е процеса на привличане на потенциални клиенти и превръщането им в платени клиенти. Ако добре разбираш процеса, през който минават твоите клиенти от момента, в който осъзнаят, че имат нужда или искат нещо до момента, в който правят покупка, със сигурност можеш да увеличиш продажбите си.

Kaк изглежда една продажбена фуния?

Фунията на всеки един бизнес може да е различна и уникална, тъй като е базирана на интересите на неговите клиенти, но има някои основни елементи.

1. Привличане на потенциални клиенти

Най-първата стъпка във продажбената фуния е да привлечеш потенциални клиенти, като това може да стане по различни начини. Най-често използвания и най-достъпния за бизнеса е Фейсбук рекламата, но може и да използваш други като SEO, Youtube, Инстаграм, Гугъл реклама и други. Целта е да достигнеш до таргетирана група от потенциални клиенти за твоя бизнес и да ги препратиш към лендинг страница от сайта ти, където да вземеш техните данни. Например, може да ги изпратиш към блог статия на сайта си и да ги хванеш с Фейсбук пиксела, така че да ги ретаргетираш после. Друг пример е да ги пратиш към страница с магнит за клиенти (ценно за твоите потенциални клиенти съдържание, което да предоставиш безплатно срещу техния имейл). Магнита за клиенти би могъл да е е-книга, чеклист, аудио, запис от уебинар, видео поредица или др.

2. Обгрижване

Сега вече си спечелил поне за кратко вниманието на група от потенциални клиенти. Време е да им покажеш, защо именно ти си най-доброто решение за техните конкретни нужди. Ако нямаш имейлите им покажи им втора Фейсбук реклама, с която да ги обгрижиш още докато ти дадат имейла си. Ако вече имаш имейлите им, изпрати им поредица от имейли с информация, която да им помогне да изберат именно теб. Например имейл с полезни статии, успешни истории на клиенти, отзиви, полезни видеа, отстъпки и други. Колкото повече те познава един човек, толкова по-вероятно е да си купи от теб.

ВАЖНО! – Ключа към успеха на тази стратегия е да имаш имейл списък от доброволно записали се, заинтересовани абонати с реални имейл адреси.

3. Превръщане на потенциалните клиенти в платени.

След като човека е получил достатъчно информация и момента за покупка е подходящ за него, той ще пристъпи към поръчка. Дори и на този етап е важно да се увериш, че човека има цялата необходима информация, за да направи поръчката. Например, как може да плати, как ще получи продукта/услугата/доставката, какви са условията за връщане на стока и друга важна информация.

4. След продажбата

Фокусирай се върху това да изградиш дългосрочни взаимоотношения с клиентите си. След като са платили, свържи се с тях или им изпрати имейл и ги попитай дали всичко е било наред, за да разбереш дали са доволни. Най-добрата реклама на всеки бизнес, независимо от това в кой бранш е той са доволните клиенти. Поискай отзиви/препоръки от доволните си клиенти и се учи от конструктивните коментари на недоволните.

Ако си готов бизнеса ти да мине на следващото ниво и да увеличиш продажбите си, направи си продажбена фуния, като използваш безплатното ръководство, което съм ти приготвила >>>