Краткият отговор e “Никак”. 

Трябва да се чувствате комфортно със служителите си и особено с топ мениджърите. Бизнес реалността ви предоставя достатъчно изпитания и предизвикателства, с които трябва да се справяте, затова не е добре да добавяте и трудна комуникация или справяне с трудни служители. Най-вече трябва да се чувствате комфортно с вашия екип, който ви е пряко подчинен. В противен случай си задайте въпроса – Защо въобще правя всичко това?

Когато ми задават въпроса Как да работя с трудни служители? винаги предлагам едно решение – Изградете стратегия да не ви се налага да работите с тях.

“Но той е тесен специалист или ключов служител и не можем без него?”

Честно казано, за мен всички специалисти са тясно специализирани. Опитайте се да наемете мениджър продажби, той не е ли тесен специалист? Или човек за логистиката. Говоря за хора, които да ви пасват идеално, а не – за човек, който временно да запълни позицията. Ще стигнете до извода, че всеки е тесен специалист.

Има един термин в бизнеса и в маркетинга – ROI. Възвръщаемост на инвестициите. И отвсякъде чуваме ROI, ROI, а колко е вашия ROI?

Служителите също имат ROI. Влагате в тях и енергия, знания, време, внимание. И те ви връщат вашите пари, продукт, свършени задачи, грижа и свобода. И не винаги става бързо, както в маркетинга.

Идеалното решение е да имате собствен вътрешен Завод за кадри, който да създава свои специалисти във всички области.

Първото нещо, което ви препоръчвам, е да създадете обучение в 3 насоки:

1. Основен курс – общ за всички служители.

Всеки ваш служител изпълнява две функции в компанията. Първо е работата, за която сте го наели, например мениджър или инженер. А втората е служител на пълен работен ден във вашия бизнес. Конкретно вашия бизнес си има собствени правила и собствена корпоративна култура.

Затова трябва да има базово въведение, което да разказва всичко за фирмата, продукта, клиентите, кога е обедната почивка, кога започва и свършва работният ден и т.н.

2. Курс за търговци.

Винаги трябва да наемате хора, които да отговарят за продажбите и трябва да има специализиран курс за тях. Така може директно да създавате търговци за себе си. Така че при наемане единствените критерии за кандидат да са:

– желание за работа

– желание за учене

– да ви имат доверие

– и да имат нужните личностни качества.

Всичко това е в основата, а останалото им дайте в обучението, което сте създали конкретно за вашите продукти и за вашите клиенти.

3. Курс за производство.

Производството, това е процеса, който произвежда или предоставя вашия продукт/услуга. Например, това е логистик, или работник в работилница, или стоматолог, счетоводител. По принцип позицията, която е най-популярна във вашия бизнес, е в производствения отдел.

Като имате тези три курса, ще разрешите повечето проблеми във вашия бизнес. И в никакъв случай не препоръчвам да започнете с курс или обучение за работа на HR или ръководител. Ще отделите същото време и накрая ще имате курс за един служител.

Да, ще трябва да работите усилено. 

Но след като направите това, ще получите възможно най-бързия ефект и вече няма да имате проблеми. И няма да ви се налага или да се чувствате принудени да работите с трудни служители.

Ако искате да ви помогнем да изградите Завод за кадри във вашия бизнес, още сега подайте заявка тук и ще се радваме да се чуем с вас и заедно да обсъдим как можем да направим това за вас. 

Подаването на заявка не ви обвързва с нищо.