Като стартиращ или малък бизнес, конкурирането с по-големи компании, чиито месечни маркетингови разходи надвишават годишните ви приходи, може да бъде доста плашещо.

И все пак не е невъзможно да спечелите битката, стига да коригирате стратегията си и да знаете къде да насочите вниманието си. При по-малките компании има по-голяма гъвкавост, повече контрол и потенциал за по-бързо изпълнение на задачите.

Използвайки тези предимства, можете да настроите бизнеса си за устойчив и непрекъснат растеж.

1. Свържете се с вашата целева аудитория

Младото поколение го е грижа все по-малко за бранда и повече за това какво представлява този бранд. Младите хора предпочитат да купуват от компании, които имат социални каузи, които са надеждни, автентични и имат лично отношение към клиентите си.

Като собственик на малък бизнес, вие сте в идеалната позиция да отговорите на тези очаквания. По-малките компании могат да изградят целия си бизнес върху идентичността и личността на своя бранд.

Ангажирайте аудиторията си по имейл, социални медии и офлайн канали. Комуникирайте и затвърдете вашата мисия и ценности.

И най-важното – слушайте клиентите си, за да разберете повече за желанията им и да отговорите на техните нужди. 

2. Фокусирайте се върху качеството

Ако планирате да се конкурирате с големи брандове за електронна търговия, потърсете начини да направите това, различни от цената. Можете например да насочите фокуса си към качеството.

Станете ценни във вашата област. Освен това ще ви бъде по-лесно да свържете пазара с бизнеса си онлайн, като използвате SEO и стратегии за маркетинг чрез съдържание.

3. Бъдете гъвкави

Стартиращите компании и малкият бизнес са по-гъвкави от по-големите корпорации. Има по-малко бюрокрация при управлението, по-гъвкаво и бързо справяне с трудностите и по-ефективен работен процес.

Малкият бизнес може да следи тенденциите в търсенето, за да разработва нови продукти много по-бързо и да е в крак с търсенето.

4. Предоставяйте ненадминато преживяване при покупка

Победете големите брандове като предлагате персонализирано изживяване на клиентите.

Това може да увеличи паричния поток, да спечели повторни клиенти и да генерира автентични препоръки.

Създайте секция в уебсайта си за „Често задавани въпроси“, проверени отзиви на клиенти и инфографики за продуктите/услугите си.

Правете нещата, които големите брандове трудно правят.

Предложете безплатна доставка, програми за лоялност, безплатни връщания и убедително обслужване на клиентите.

Например, можете да изпращате персонализирани ръкописни бележки на клиентите. Това е нещо, което големите брандове доста по-трудно биха могли да направят.

5. Бъдете различни

По-малките компании имат предимство пред по-големите с това, че те могат да се съсредоточат върху своята печалба. Обикновено по-големите компании се стремят към постигането на амбициозни цели за растеж, за да угодят на инвеститорите и акционерите.

Те могат да бъдат печеливши много по-бързо и да поддържат стабилен растеж, като същевременно осигуряват страхотен продукт и изграждат добра фирмена култура.

6. Открояване от много по-голямата конкуренция

Въпреки очевидните трудности при управлението на малък бизнес, тяхните предимства пред големите брандове като гъвкавост, пъргавина, индивидуалност и избор са безспорни.

Експериментирайте и контролирайте промените с по-малко бюрокрация.
Оформете своята ниша и зарадвайте екипа си, като се фокусирате върху това, което прави вашата компания уникална.

Пътят към успеха няма да е лесен. Въпреки това, ако използвате предимствата на вашия малък бизнес, вие можете да вземете необходимите решения, за да се откроите от тълпата.