Понякога може да имате продажби по време на акция, промоции или празнична кампания, и това да увеличи продажбите ви. Но поради голямата отстъпка, която сте дали, това невинаги води до увеличаване на печалбата в бизнеса.

Много хора се фокусират върху продажбите, но нека да обърнем внимание на печалбата, защото тя е единственото число, върху което има смисъл да се фокусираме.

В тази статия ще разгледаме от какво се състои тази печалба и кои са четирите доказани начина да я увеличите.

Ако в момента работите много, имате клиенти и продажби, но не сте доволни от чистата печалба, която остава в бизнеса в края на месеца – то със сигурност този материал е за вас.

Всеки знае, че печалбата е приходите минус разходите.

Обикновено, когато започнем работа с наши клиенти и им кажем “окей, донесете 

 финансови данни за приходи и разходи, за да ги оптимизираме”, те са изключително изненадани от факта, че не обръщаме много внимание на разходите.

Истината е, че не можем да намаляваме разходите безкрайно. Те няма как да станат по-големи от нула. Така че възможностите за увеличаване на печалбата чрез стратегия за намаляване на разходите не са големи. Докато при увеличаването на приходите, имаме много повече опции. 

Първото нещо, от което се състоят приходите са продажбите.

Първият гарантиран начин да увеличите печалбата е увеличаване на продажбите.

Продажбите се състоят от:

брой потенциални клиенти;

“conversion rate-ът”, който имате и който постигате към момента;

броя клиенти, които имате в момента – стари клиенти, повторни клиенти, лоялни клиенти, VIP клиенти и нови клиенти.

Брой покупки, които прави един клиент средно

Дали клиентите идват веднъж, купуват, заминават си и въобще не се връщат. Или сте внедрили такава методика, която стимулира хората да бъдат редовни клиенти, които идват отново и отново.

Среден чек

Другото нещо, от което зависи печалбата е средната стойност, на която купуват вашите клиенти.

Вторият гарантиран начин за увеличаване на печалбата е маржът.

Него го разглеждаме отделно от продажбите, тъй като маржът в себе си се състои от две части. Това е себестойността на произвежданата услуга или продукт, който продавате и колко ви струва, за да го докарате при вас.

В случая, ако сте търговска компания, това е цената на продуктите, които купувате и колко ви струва за да ги докарате до витрината на магазина или качването им онлайн.

Маржът не може да бъде намаляван безкрайно, затова имаме и цена, която обаче можем да увеличаваме.

Можете да подобрите маржа по 2 начина:

  • Чрез намаляване на себестойността

  • Чрез увеличаване на цената

И тук има безброй стратегии как да боравите с тези две числа.

Третият гарантиран начин е чрез подобрение на производителността.

Производителността е колко продукта/услуги произвеждате за единица време. Тя се измерва като, например, колко заявки обработвате, колко клиенти обслужвате или колко продажби правите за единица време.

Производителността не е само скорост на работа. Ако наемете повече хора, ще имате по-голяма производителност (естествено ако ги управлявате правилно, а не просто плащате работни заплати).

Много често в нашите консултантски програми включваме подобрения на производителността. Особено в програмата “Бизнес на Автопилот”, където има цял модул от няколко месеца, който е за наемане и изграждане на екипи.

Производителността се състои от няколко неща:

  • Мотивацията на хората, които в момента работят (тя бива материална и нематериална)
  • Управлението на тези хора и работните процеси
  • Автоматизацията и цялостната дигитализация на бизнеса

Ако имате 100 нови заявки днес в различните маркетинг канали, но те не пристигнат веднага при търговците, това ще забави реакциите и отговорите им, което на свой ред ще забави всички останали процеси по веригата и е много вероятно да загубите клиенти.

Много по-лесно е да работите със “CRM”, който ще автоматизира всичко това. Навлизането на изкуствения интелект ни предлага добри подобни решения. Няколко елементарни оптимизации могат да дадат голяма скорост на целия процес на производителността.

Сега да обърнем внимание на разходите.

Те се състоят от постоянни променливи. Всички знаем, особено след Ковид, че е добре постоянните ни разходи да бъдат сведени до минимум.

Най-голямата част от брутната печалба отива за разходите по Фонд работна заплата. А той се състои от административни и производствени разходи.

Така че колкото повече подобрите процесите си чрез финансовото планиране, толкова по-ефективно ще управлявате Фонд работна заплата.

Което невинаги означава той да бъде намален. Може и да увеличите този разход, ако целта ви е по-висока производителност.

Именно заради този Фонд работна заплата, който е плод на финансовото планиране, ние отделяме много внимание на наемането и изграждането на екипи. Защото те са в основата на добрата производителност.

В заключение

Четирите гарантирани начина за увеличаване на печалбата на бизнеса са:

  • Ръст в продажбите
  • Подобрение на маржът
  • Оптимизация на производителността
  • Правилното управление на фонд работна заплата

Тези методи, които изброих, на пръв поглед изглеждат лесни и звучат като клишета, но повярвайте ми, нюансите за прилагането им във всеки бизнес са толкова различни, колкото листенцата на едно дърво.

Затова е много важно да имате обратна връзка при прилагането им към вашия бизнес и да се погледне на него цялостно като една система.

Ако искате наш експерт да прегледа какви са вариантите да увеличите печалбата в бизнеса ви, може да се запишете за безплатна диагностика на бизнеса.

Местата са ограничени. 

Подайте заявка тук

Това, което ще направи нашия експерт, е да ви зададе няколко въпроса, за да анализирате ситуацията, след което ще ви даде поне 3 насоки, които можете да приложите веднага към своя бизнес.

Пожелавам ви един прекрасен ден и не пропускайте възможността да се запишете за безплатна бизнес диагностика.

Успешен ден!