Често ми се случва, когато работя с клиенти и те търсят съвет, да ги попитам – Ок, покажете ми вашата бизнес стратегия. Имате ли бизнес стратегия?
Много често при мен идват хора, търсейки комуникационна стратегия, тъй като тя им помага за това да продават по-добре на клиентите си, т.е. по-ефикасно да комуникират.
Получаването на информация от потенциалните клиенти ви помага да “опаковате” много по-добре офертата си. И да я посипете с онзи таен сос, който я прави неустоима. Проверките на нагласите на пазара в настоящия момент, ви позволят да изградите своето НЕУСТОИМО предложение така, че да бъде разграбено буквално като топъл хляб.

Само че, за да се направи такава добра комуникационна стратегия, тя трябва да e част от по-голямата цялостна маркетингова стратегия. Затова винаги питам и искам маркетинговата стратегия от своите клиенти. Защото тя е “матрицата” за развитието на бранда за поне година напред. Забравете да планирате за няколко седмици или месец. Работата на парче ви дава резултат на парче, а той обикновено не е задоволителен. Ако очаквате да печелите от маркетинг, научете се да планирате напред във времето – един или дори няколко сезона напред. Маркетинг стратегията не е спринт, тя е маратон, в който трябва да даваме най-доброто от себе си през цялото време. А комуникационната стратегия е една част от по-голямата картинка.
Когато определяте целите си, никога не се ограничавайте до една единствена цел, хвърлена напред във времето. “Да продаваме 10 пъти повече до пет години” е просто добро пожелание. За да се превърне в реална работеща цел е нужно да се следват поредица от стъпки, да се приложат маркетингови техники, както и много работа.

Има и нещо друго в маркетинга: Всяка една рекламна стратегия е част от пъзела, а не просто една измислица на шефа. Всяка една рекламна кампания има за цел да подкрепи или допълни цялостната маркетинг стратегия.
Затова винаги първо питам:  А Вие имате ли бизнес стратегия?
Те обикновено ми казват – Да и след като попитам –  Мога ли да я видя или поне частите от нея, които засягат маркетинг и с комуникационната стратегия?
Тогава често чувам отговор – Нямаме я написана, ние просто си я знаем.
Истината е, че ако и вие сте в тази ситуация – по-добре си признайте – Нямам бизнес стратегия.
И когато няма единна бизнес стратегия има много хаотични действия, желание за повече продажби, повече нови клиенти.
А всичко е взаимно свързано.
Какво ще продавате след 2 месеца? Какво ще промотирате сега?
Кое ви ще ви донесе повече печалба? Кога?
В този епизод ще ви разкажа защо когато промених малка част от нашата стратегия, реално парите които ще получим на края на годината със сигурност ще бъдат повече. Как в малките детайли на стратегията се отразяват на парите, които остават накрая в банковата сметка за компанията.

Сподели своите идеи и въпроси в групата ми Бизнес от сърце с Неви >>>

А ако мислиш, че тази информация ще бъде полезна на повече хора, сподели от бутона по-долу.

Приятно слушане.