Без значение дали си в неофициална среща, безплатна консултация, среща с потенциален клиент, наречи срещата както искаш, в крайна сметка целта обикновено е една – да направиш продажба, нали? И все пак, много често по време на консултации моите клиенти ми казват едно и също нещо:

“Неви, просто не съм добра в продаването. Не мога да направя почти никакви продажби.”

Честно казано, аз не мисля че тях не ги бива в продаването и обикновено след няколко съвета и малки промени, те се връщат с все повече сключени сделки и направени продажби. Тъй като знам, че много хора само като чуят за разговори и срещи с цел продажба се вцепеняват, искам да ти споделя няколко простичkи съвета, които да ти помогнат в следващия ти разговор с потенциален клиент.

 

1. Погрижи се за себе си. Влез в състояние на изобилие.

 

Ако се чувстваш много притеснена, объркана, несигурна какво да кажеш и очакваш да чуеш “Не, благодаря ви”, ами …. точно това и ще получиш. Преди срещата или разговора се изпълни и почувствай изобилието, пусни си зареждаща музика, разходи се, потанцувай, медитирай, направи това, което работи за теб и сменя състоянието ти. Припомни си как и защо ти си най-добрия избор за човека, колко са благодарни предишните ти клиенти и на колко хора си помогнала, докато започнеш да вярваш, че ще чуеш “Да! Как мога да платя?”
 

2. Смени фокуса. Не мисли за момента на продажбата.

 
Ако през цялото време мислиш за момента, в който ще направиш предложението за продажба и колко странно ще бъде за теб и другия човек, тогава просто кажи това още в самото начало. Например:

“Сега ще си поговорим за това, от което имаш нужда и искаш, а накрая ако мога да съм ти полезна и искаш, ще ти споделя как можем да работим заедно.”

Готово. Вече си го казала още в началото и може да се фокусираш върху същинската част на разговора.
 

3. Слушай повече отколкото да говориш.

 
Най-често срещаната грешка, която хората правят е да говорят много и то главно за себе си, компанията си или услугата си, вместо да изместят фокуса върху човека отсреща. Няма как да разбереш какво е важно за потенциалния клиент, ако ти си тази, която говори през повечето време. Бог ти е дал 2 уши и 1 уста, използвай ги в тази последователност и ще се изненадаш от резултата.
 

4. Не забравяй кой контролира срещата

 
Често срещите с цел продажба се превръщат в една дълга безплатна консултация. Ако усетиш, че потенциалния клиент просто си те разпитва, не забравяй, че ти водиш разговора. Върни фокуса и им напомни, че ако имат още конкретни въпроси могат да ги зададат накрая, а ако ти имаш отговорите – предложи им да работят с теб. Не се притеснявай да водиш разговора, уважавай себе си, времето си, както и знанието и опита си.
 

5. От какво имаш нужда?

 
Остави ги да ти споделят! Не прави щури предположения от какво се нуждаят, просто ги попитай какво искат и ако можеш да го предоставиш им го кажи използвайки думите, с които те ти го описаха. Да правиш продажби всъщност е лесно – питай ги от какво имат нужда и им го дай! Разбира се ако наистина можеш.

Продаването не трябва да е нещо стресиращо и трудно, което мразиш да правиш. Стани ПРО в ДАВАНЕТО, фокусирай се върху служенето и подкрепата, за да превърнеш продажбите в нещо забавно и приятно, което те доближава към мечтите ти.
 
Ако в момента не правиш продажбите, които искаш и усещаш, дали защото не привличаш потенциални клиенти или не знаеш как да превърнеш потенциалните в платени, заповядай в Бизнес Академия по Женски, където ще ти помогнем с твоя маркетинг и продажбена стратегия, така че да достигнеш целта си.