Какво значи това и защо ви занимавам с тази тема? Защото в това изключително забързано ежедневие забелязвам, че всеки който иска нови клиенти от Интернет се стреми да присъства в онлайн пространството. Виждам доста труд хвърлен на вятъра, без резултати. Какво имам предвид? – експерт, който иска редовно да присъства в соц.мрежи полага много усилия и най-вече време, публикува всеки ден, даже прави видеа или лайфове, но след няколко месеца това го уморява.И на всичкото отгоре, това се превръща в една въртележка, от която като че ли няма измъкване.

Постовете заминават след няколко дена.Лайфовете също.И когато ваш клиент потърси информация в Интернет за вас – няма кой знае какво.Няма статии, няма нещо трайно, което да е полезно и днес и утре и след 5 месеца и след година.Истината е, че полезната информация, която споделяте винаги ще си остане полезна за клиентите ви, които сега се сблъскват с проблема.Но може би вече сте уморени от тази надпревара да публикувате нещо всеки ден и не ви остава енергия за нещо по-голямо – като статия или по-качествено видео.
Как да инвестирате времето, енергията и усилията си в създаване на съдържание, което да остане, което да ползвате и следващия месец и следващата година и да продължава да привлича клиенти?

Нека да разгледаме кои са краткотрайните активи в маркетинг съдържанието:

  • ФБ пост на страницата ви
  • ФБ пост в групата ви
  • ФБ лайв
  • Инстаграм пост

А ето и някои дълготрайните активи:

  • статия в блога ви
  • видео в сайта – създадено по предварително добре обмислен сценарий, така че да отговаря на маркетинг стратегията ви.
  • видео в Youtube – видеата в Youtube се различават от тези във ФБ, по това че те следват предварителен план, записват се, редактират се доста обстойно, и са по-висококачествени, така че човек спокойно да може да ги гледа на голям телевизор.
  • подкаст епизод
  • електронни книжки

Как да направите, така че всеки ден да присъствате в социалните мрежи, да сте активни и да се позиционирате в ума на потенциалните си клиенти, но в същото време да не си губите времето силата и енергията в създаване на неща, които заминават след два дена?

Как да разчитате на дълготрайни активи, които ще ви помогнат и в бъдеще да привлечете клиенти чрез Интернет?

Отговорът е много лесен: фокусирайте се върху създаването на дълготрайното съдържание, описвайте текущата си работа, това което се случва около вас, с вашите клиенти и проблемите, които те имат или промените в бизнес нишата в която сте.И споделяйте на ежедневна база това над което реално работите.

Пример – днес се чувате с клиент и той ви споделя за проблем и виждате, че е допуснал грешка.Сядате написвате един хубав ФБ пост за тази грешка.След няколко дена за друга грешка.И така скоро ще опишете най-често допусканите грешки свързани с конкретен процес.За всяка грешка сте написали един хубав и подробен пост със съвети, как да ги избегнат.След това ги съберете и направете една супер полезна статия от типа – Най-често допусканитете грешки при създаване на онлайн курсове, които ви пречат на продажбите.

Ако искате да спестите време от създаването на съдържание и все пак да бъдете пред очите на клиентите си всеки ден – ви препоръчвам обученеито – Създай маркетинг съдържаниeто си за месец, само за 3 дни. Ще намалите 2-3 пъти времето, което инвестирате в социалните мрежи и пак ще бъдете активни всеки ден.