Едно основно умение, което трябва да притежаваш като собственик на бизнес, е способността да създаваш време за всичките си важни ангажименти.  

Сбъдването на твоите цели и мечти изцяло зависи от това, дали можеш да вършиш настоящите си ангажименти на време. 

Да не говорим, че начина, по който използваш времето си, също влияе на продуктивността на екипът ти.  

Тайм мениджмънта и продуктивността вървят ръка за ръка, и от тях започва всичко, те са основата на бъдещия ти успех. 

Защо тайм мениджмънта и продуктивността са толкова важни?

Ако не използваш добре времето си, не можеш да бъдеш продуктивен и да свършиш всичката си работа.  Това те кара да се чувстваш неудовлетворен, което  пък съсипва настроението и мотивацията ти, а това рефлектира и върху твоя екип.

Става домино ефект и започваш да се въртиш в един непрестанен порочен кръг.

Точно затова, тайм мениджмънта е толкова важен и затова днес ще споделя с теб 8 съвета за добър тайм мениджмънт и по-голяма продуктивност.

1. Делегирай задачи

Прехвърляй маловажните задачи на други хора. Това важи за всяка една задача, която не попада директно в областта на експертизата ти. 

Ако пък имаш своя практика или приемаш поръчки за клиенти, състави списък с нещата, които не касаят длъжността ти и просто откажи да ги вършиш. 

Клиентите ти рано или късно ще разберат, че не може да ти губят времето.

2. Създай спокойно и уютно работно място

Ще се учудиш колко по-продуктивен можеш да бъдеш ако мястото, в което работиш ти харесва. 

Това може да бъде домашен офис по твой вкус, където от време на време да вършиш нещо полезно за работата си или едночасова сесия за наваксване с имейлите в любимото ти кафене. 

Дори и просто да подредиш работното си пространство, ти  вероятно ще усетиш известно облекчение и спокойствие.

3. Прави си почивки

Може би мисълта да обядваш на бюрото си, без да си вземеш обедната си почивка те изкушава, но така си изиграваш лоша шега.

Дори 10-15 минути почивка, в която да мислиш за нещо друго, понякога може да ти помогне да се съсредоточиш и да се върнеш на работното си място освежен.

4. Разбери по кое време си най-продуктивен

Някои хора направо скачат от леглото и започват да действат по задачите си, докато на други това им се отдава следобед или късно вечер.

При всички положения, е важно да видиш ти от кои си, и кое е най-продуктивното ти време от деня.След като намериш в кое време от деня си най-продуктивен, използвай го за да работиш върху най-важните си задачи. 

Ще се учудиш от количеството работа, която ще успееш да свършиш, ако го правиш всеки ден.

5. Пази се от разсейване

Нещата, които могат да те разсеят са най-големите врагове на продуктивността ти. Независимо дали това са получени имейли, известия от социалните мрежи или други подобни развлечения, ти трябва да можеш да бъдеш съсредоточен в това, което правиш без да се разсейваш. 

Ако нищо друго не помага, тогава изключи всичко, което може да те разсее.  Проучванията показват, че средно на човек са му нужни 15 минути, отново да се съсредоточи след като се разсее.

Помисли си колко много време можеш да спечелиш, ако елиминираш нещата, които те разсейват.

6. Работи само върху едно нещо

Ако някой, някога ти е казал, че можеш да вършиш всичко наведнъж, то този човек те е излъгал много жестоко. Както предполагам, че самият знаеш.

Съсредоточи се само върху едно нещо, докато не го довършиш.

Само по този начин ще можеш наистина да отмяташ работа.

7. Предвиди свободно време за себе си

Ще видиш, че понякога най-добрите идеи идват когато се занимаваш с неща, които ти доставят удоволствие. Сигурно си чувал и преди, че почивката е също толкова важна, колкото самата работа. 

Е, вярно е. Затова направи така, че да имаш свободно време за себе си, в което да почиваш и да се занимаваш с приятни за теб неща.

8. Не се тревожи за маловажни работи

По-важно е да действаш отколкото да се тревожиш за всяка една малка подробност. Работи върху важните за теб неща и остави подробностите и детайлите да се подреждат сами – те винаги го правят, така или иначе.