Когато започнах своя първи бизнес мислех, че е за успеха на един бизнес е необходимо да предоставиш един наистина добър продукт на пазара. В последствие, след много проби и грешки осъзнах, че най-големия актив на един бизнес е именно неговия собственик или лидер и моето личностно развитие стои в основата на успеха.  Посещавайки много семинари за бизнес, продуктивност, успех и личностно развитие открих, че често това, което ни дели от живота на нашите мечти са именно нашите органичаващи вярвания.

Ограничаващите вярвания често ни приличат на истински вярвания и затова понякога е много трудно да ги разпознаеш. Когато си говорим за бизнес, често чувам хората да казват “да започнеш нов бизнес е рисковано” или пък “за да започнеш нов бизнес ти трябва голяма инвестиция”. Всяка една от тези фрази е просто едно ограничаващо вярване, което може и да не е напълно точно и вярно. Да промениш своите вярвания за бизнеса, може да ти помогне да видиш нещата по-ясно и да вземаш по-добри решения, за да се придвижиш по-бързо до целта си.

Ограничаващо вярване 1: Започването на нов бизнес е рисковано. 

Несигурността е винаги присъстваща част от бизнеса, която може да бъде управлявана добре, а с достатъчно знания и опит рисковете могат да бъдат сведени до минимум. Ако се замислиш, дори и ходенето на работа може да бъде рисковано, тъй като бъдещето ти зависи от някой друг. Утре можеш да бъдеш уволнен, съкратен поради намаления приход на компанията и всичко това също е вид риск.

Ограничаващо вярване 2: За да започнеш нов бизнес, ти трябва огромна инвестиция за твоята идея.

Голямата инвестиция наистина е необходима на някои бизнеси, но това е така само когато инвестицията ти позволява да направиш нещо, което иначе не би било възможно (като например да си построиш фабрика за производство). В много от случаите, в които хората си мислят, че им е необходима инвестиция, те пропускат да се фокусират върху това, което могат да направят с малко средства и се фокусират върху всичко, което НЕ могат да направят без средства.

Ограничаващо вярване 3: Няма значение какво знаеш, важно е кого познаваш.

Личните връзки определено са важни, но знанието е ключово, за да знаеш как да използваш тези връзки, за твоето най-голямо развитие и напредък. Истината е, че има много хора в България, които са постигнали успех без да познават “правилните” хора. Ако настроиш съзнанието си на тази вълна, ще започнеш да ги забелязваш и откриваш покрай теб. Използвай тях. Попитай ги как са успели, какво биха те посъветвали, какво биха направили те на твое място?

Не позволявай на твоите ограничаващи вярвания да те водят в твоя живот или пък в твоя бизнес. Както е казал Хенри Форд:

“Ако мислиш, че можеш да направиш нещо или мислиш, че не можеш, и в двата случая си прав”


Ако искаш да имаш собствен бизнес, вече имаш такъв или просто искаш да научиш как се привличат клиенти онлайн изтегли безплатното ръководство, в което ще откриеш:

  • Какви стъпки следват успешните предприемачи?
  • Какви действия предприемат редовно?
  • Как да постигнеш финансовата си цел, без значение дали е 1 000, 5 000 или 10 000лв.