Какви клиенти ще обслужва вашият бизнес?
Ако мислено в главата ви излиза отговор – ВСИЧКИ, имате проблем.Липсата на кристална яснота за отговора на този въпрос е ОГРОМЕН проблем, защото липсата на яснота тук ще се разпространи в целия ви бизнес и ще затрудни всичко останало.
Например, избирайки клиенти, които не са налични в достатъчно количество или не могат да си позволят услугите ви, бизнесът ви няма да може да излезе на печалба. И обратно, ако изберете клиенти, които могат да си позволят премиум цени и които са лесно достъпни и в достатъчно количество, ще постигнете голям успех с много по-голяма лекота.
Накратко казано: Типовете клиентите, които сте избрали да обслужвате, ще изгради или провали успеха на вашия бизнес.
Започвайки бизнеса си, сте искали да осигурите прекрасно изживяване на клиентите и да им помогнете да постигнат своите цели – да бъдат по-красиви, по-успешни, по-здрави, по-елегантни и т.н. Не можете да постигнете това, ако не можете да им изпратите ясно съобщение. И не можете да изпратите ясно съобщение, ако не знаете кои са те.

Въпроси, които да си зададете:

Правилните клиенти са крайъгълен камък на разрастващия се бизнес.
Как решавате кои са идеалните клиенти за вас?
За да получите отговор, задайте си следните стратегически въпроси:

 1. С кого искам да работя? Всеки попада на хора, които ви изкарват извън кожата и ви идва да им тръшнете телефона или ви се свива стомаха, когато ги видите да влизат в магазина или офиса, салона. Искате клиенти, на които обичате да помагате.
 2. На кого имам възможността да помогна? Имате решение за тях, което ще подобри живота им, така че искате да работите с хора, които са ангажирани с прилагането на вашите съвети или продукти и постигат промяна.
 3. Ще реша ли ГОЛЯМ проблем за тях? Ако сте просто лукс или подобрение, няма да привличате достатъчно клиенти, които да създават чиста печалба.
 4. Ще могат ли идеалните ми клиенти да си ПОЗВОЛЯТ моята цена и ще бъдат готови да я платят? Някои хора са готови да направят това, което трябва да направят, за да изпълнят своите ангажименти. За други може да е по-добре да потърсят опции някъде другаде за по-ниска цена.
 5. Съществуват ли моите целеви клиенти в достатъчно КОЛИЧЕСТВО на пазара? След като изберете целевия си пазар, трябва да се уверите, че имате достатъчно хора, които потенциално биха ви станали клиенти.
 6. МОГА ли да стигна до тях? Можете да рекламирате на тях, но те трябва да могат да чуят и да реагират на вашето съобщение.
 7. Ще бъда ли КОНКУРЕНТЕН в привличането на тези хора? Какви са алтернативите на вашите клиенти? Ако нямат време да дойдат при вас или имат алтернативи с по-ниски цени, няма да бъдете конкурентоспособни.

Бъдете честни със себе си. Всеки път, когато получите отговор „не“, означава, че създавате проблем на себе си по пътя на развитие на бизнеса си. В идеалния случай е добре да отговорите ДА на всичките 7 въпроса.

Въпроси за задаване към: потенциални клиенти

Следващата ви стъпка: Излезте навън и поговорете с потенциални клиенти. Предлагам ви да интервюирате поне 20 потенциални идеални клиенти. Трябва да познавате пазара си, докато провеждате тези разговори.
Няколко въпроси за начало: (модифицирайте въпросите съгласно спецификата на вашия бизнес)

 • Какви са текущите цели на потенциалните ви клиенти?
 • Какви стъпки предприемат в момента, за да постигнат своите цели?
 • Какви са предизвикателствата или препятствията, с които се сблъскват при постигането им?
 • Какви алтернативи имат за постигане на целите си?
 • Как изглежда успехът за тях?
 • Важно ли е за тях да си решат проблема сега (или скоро)?

След като интервюирате своите 20 човека, върнете се и разгледайте отговорите на седемте въпроса, които сте си задали. Сравнете техните отговори с вашите. Вижте дали историите съвпадат една с друга.

Ако сте доволни от отговорите, вие сте готови за следваща стъпка от вашия бизнес план. Вече сте поставили основата за създаване и изпълнение на успешен маркетинг план.

Ако не сте доволни, повторете цикъла. Вземете наученото и го използвайте за идентифициране на нов целеви пазар.

Ако имате нужда от подкрепа или повече яснота при откриването на идеалните ви клиенти и искате моята подкрепа, вижте >> (opens in a new tab)”>как може да работите с мен >>>